Advokati za nastavak pregovora, ali od utorka

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati za nastavak pregovora, ali od utorka

Advokatska komora Srbije (AKS)pozvala je danas Ministarstvo pravde da pregovore o prekidu štrajka advokata nastave u utorak, 23. decembra u 11.00 časova.

U dopisu AKS Ministarstvu navedeno je da je Ministarstvo pogrešno protumačilo da je Komora prekinula današnji sastanak i dodaje se da AKS želi da nastavi pregovore, ali da nije u mogućnosti da to učini  sutra, zbog priprema za Skupštinu AKS koja je zakazana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ponedeljak.

"AKS je bila i jeste za sadržajne i iskrene pregovore. AKS prihvata nastavak pregovora, ali imajući u vidu da su u toku pripreme za Skupštinu AKS koja se održava u ponedeljak, nismo u mogućnosti da pregovore nastavimo u nedelju", navedeno je u dopisu upućenom Ministarstvu pravde.

Pregovori su okončani zbog stava tog Ministarstva da je izmenama Zakona o javnom beležništvu iz novembra dovoljno izašlo u susret advokatima, te da se može pregovarati jedino oko postupka i načina  solemnizacije, navodi se u saopštenju na sajtu "Protest advokata".

Ponuđena je i izmena odredbe po kojoj se u slučaju odbijanja overe od strane javnog beležnika žalba izjavljuje Komori javnih beležnika, i ponuđeno da se umesto toga izjavljuju Osnovnom sudu na čijem službenom području notar obavlja svoju delatnost.

Kako smatra AKS, suština predloga znači da javnobeležnički zapis i dalje ostaje forma za ugovore iz člana 82. Zakona o javnim beležnicima, izuzev ugovora o poklonu, kao i opstanak solemnizacije za ugovore o prometu nepokretnosti.

Ministarstvo kategorički odbija legalizaciju (overu potpisa) ugovora o prometu nepokretnosti i legalizaciju uopšte u sferi ugovora koji za svoj predmet imaju nepokretnosti, kažu advokati.

Ministarstvo pravde pozvalo je danas predstavnike stručnog tima Advokatske komore Srbije da nastave pregovore sutra povodom rešavanja zahteva advoakture na sastanku u Ministarstvu pravde.

S obzirom da je AKS prekinula današnji sastanak, Ministarstvo pravde u dobroj veri da do dogovora dođe, pozvalo je još jednom predstavnike stručnog tima da nastave razgovore 21. decembra u Ministarstvu pravde, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo, kako se dodaje, izražava uverenje da su sastanci stručnog tima, koji su održani prethodnih dana, doneli uverenje da razgovori o problemima advokature mogu biti sadržajni, otvoreni i iskreni.

Tanjug

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.