Advokati štrajkuju širom Srbije

Izvor: B92, 29.Sep.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati štrajkuju širom Srbije

Zamenik predsednika Advokatske komore Srbije Zoran Jevrić rekao je da advokati nastavljaju štrajk do ispunjavanja zahteva i najavio je za sutra protest u Čačku.

Jevrić je za agenciju Beta rekao da će, posle sutrašnjeg u Čačku, protesta u sredu, 1. oktobra, biti i to u Nišu, Zaječaru i Požarevcu, uprkos apelima da se vrate dijalogu s ministarstvima pravde i finasija.

"Ne odustajemo od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naših zahteva i bićemo u obustavi rada sve do njihovog ispunjenja, tako da će se svakog dana na području regionalnih komora organizovati protesti", rekao je Jevrić.

Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa je danas pozvala Advokatsku komoru Srbije i nadležna ministarstva da hitno nastave dijalog i reše "pat poziciju" u kojoj je pravosuđe.

Komisiju čine sudije, tužioci, predstavnici strukovnih udruženja, Ministarstva pravde, Pravosudne akademije, i advokati, ali na današnju sednicu nije došao niko iz AKS.

"Mi nismo učestvovali u radu Komisije i o tome smo ih obavestili ranije jer je takva bila odluka naše Skupštine", kazao je Jevrić.

Upitan da li su dobili neke nove predloge ministarstava pravde ili finansija i da li je bilo razgovora od prekida dijaloga, Jevrić je odgovorio da su jedani kontakt sa Ministarstvom pravde imali preko novina.

"To je jedini kontakt, ta pretnja ministra pravde (Nikole Selakovića), ništa drugo nismo imali", dodao je Jevrić.

Selaković je izjavio da će advokati "štrajkbrejkeri", ukoliko se desi da im komore oduzmu dozvolu za rad, moći zbog toga da pokrenu upravni spor i demantovao da je to ministarstvo podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti.

"Ako dođe do disciplinskih postupaka u kojima advokati budu osuđeni da su učinili težu povredu advokatske dužnosti, nesumnjvio je da će steći pravo za pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom da je njihova prinuda da ne rade učinjena protivno zakonu i na štetu građana", rekao je Selaković novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da će u tom slučaju advokati ostvariti pravo na naknadu štete od strane advokatskih komora.

Selaković je demantovao da je Ministarstvo pravde podnelo krivične prijave protiv advokata koji nisu postupali po službenoj dužnosti, navodeći da ministarstvo ne može da pokreće krivični postupak, kao i da, koliko je njemu poznato, ni tužilaštvo to nije uradilo.

"Nekome odgovara da seje dezinformacije i neistine. Neko se žestoko boji hapšenja", rekao je Selaković.

Ministar Selaković koji je prisustvovao sednici Komisije, takođe je pozvao advokate da ne štrajkuju i da nastave dijalog.

On je izneo podatke Poreske uprave o tome da je u Srbiji registrovano 9.639 advokata, od kojih svaki četvrti - 7.157, plaća paušalni porez, dok ostali plaćaju porez na osnovu dobiti i vode poslovne knjige.

"O povećanju paušalnog poreza rešenja je dobilo 3.538 advokata, a na dobijena rešenja se žalilo samo 239. Prostom matematikom se dođe do toga da je to jednocifreni procenat", ukazao je Selaković.

On je poručio da neće dozvoliti da propadne "mali" advokat, koji je saveznik građana i deli njihovu sudbinu. Selaković je istakao da njemu lično kao i ljudima u Ministarstvu pravde najviše smeta što "u ovoj priči" najviše stradaju mali advokati.

Prema njegovim rečima, neko je donosio Zakon o javnom beležništvu i advokaturi sa ciljem da "ubije malog advokata u Srbiji".

"Ovo Ministarstvo pravde to neće dozvoliti. U prilog tome govori niz naših zakonodavnih aktivnosti, koje su sadržane i u (nacrtu) Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ko je pročitao taj nacrt video bi da Ministarstvo pravde vuče poteze da ne dozvoli malom advokatu, koji je saveznik građana i deli njihovu sudbinu, da propadne", poručio je Selaković.

On je takođe ukazao da je najbolji način za ostarivanje prava putem institucija poštovanje zkaonom propisanih procedura.

"Postoje inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i očekujem, kao i svi drugi, aktivnosti Ustavnog suda o tom pitanju, ma šta ko od nas lično mislio, bilo kao pravnik, bilo kao građanin, o zakonima koji su donošeni pre dve tri ili više godina ili pre mesec dana", rekao je Selaković.

"Ova država ima svoj Ustav i svoje zakone i mi koji radimo u ovoj grani vlasti imamo dužnost da se staramo da se Ustav i zakoni sprovode kako treba", naveo je Selaković i poručio da "iz neprava nikada nije nastalo pravo".

Ako neko, kako je naglasio, protivzakonitim i protivustavnim metodama pokušava da ostvari svoja i zakonska prava, teško da će u tome uspeti.

Štrajk svih advokata u Srbiji počeo je 17. septembra. Oni zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da smanje stope za obračun paušalnog poreza i da se smeni ministar pravde Selaković.

Komisija za sprovođenje Nacionalne startegije za reformu pravosuđa 2013-2018. godine apelovala je danas na advokate da prekinu štrajk i da se vrate u sudnice jer, kako tvrde, samo tako mogu biti zaštićena ljudska prava i slobode građana.

Kako je navedeno u saopštenju, Komisija je nakon jednoglasne odluke uputila apel i nadležnim ministarstvima da nastave konstruktivan dijalog sa predstavnicima advokature, bez prethodnih uslovljavanja, a sve u cilju zaštite nezavisnosti pravosuđa i interesa građana.

Komisija je obrazovana 25. avgusta prošle godine, odlukom Vlade Srbije, a u cilju realizacije aktivnosti predviđenih Nacionalnom strategijom i Akcionim planom za njeno sprovođenje.

U radu Komisije učestvuju predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja sudija prekršajnih sudova, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Pravosudne akademije.

Učestvuju i Advokatske komore Srbije, Komore izvršitelja, skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, pravnih fakulteta, Ministarstva finansija, Kancelarije za evropske integracije, kao i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Advokatska komora Srbije (AKS) zatražila je od Ustavnog suda da po hitnom postupku stavi na dnevni red inicijative koje su advokati podneli za ocenu ustavnosti pet zakona.

Advokati od Ustavnog suda traže da se izjasni o ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Zakona o izvršenju i obezbedjenju i Zakona o pravobranilaštvu.

Za te zakone AKS u saopštenju kaze da su "apsolutno diskriminatorni prema advokaturi, jer oduzimaju pravo advokatima da obavljaju poslove pružanja pravne pomoći koji pripadaju advokatima u Srbiji od 1862. godine".

Advokati naglašavaju da se Ustavni sud Srbije, kao samostalan i nezavisan državni organ, do sada nije oglasio o tome.

Komora dodaje da su "neustavnost i nezakonitost odredbi pomenutih zakona" medju razlozima stupanja advokata u štrajk 17. septembra.

Advokati u štrajku zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se omogućilo da advokati sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, traže i da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i zahtevaju smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokati štrajkuju širom Srbije

Izvor: B92, 29.Sep.2014

Zamenik predsednika Advokatske komore Srbije Zoran Jevrić rekao je da advokati nastavljaju štrajk do ispunjavanja zahteva i najavio je za sutra protest u Čačku...Jevrić je za agenciju Beta rekao da će, posle sutrašnjeg u Čačku, protesta u sredu, 1. oktobra, biti i to u Nišu, Zaječaru i Požarevcu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.