Advokati prekinuli razgovore sa Ministarstvom pravde

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati prekinuli razgovore sa Ministarstvom pravde

Predstavnici advokature prekinuli su danas razgovore sa Ministarstvom pravde oko prekida tromesečnog štrajka advokata, saopštila je Advokatska komora Srbije (AKS).

Pregovori su okončani zbog stava tog Ministarstva da je izmenama Zakona o javnom beležništvu iz novembra dovoljno izašlo u susret advokatima, te da se može pregovarati jedino oko postupka i načina  solemnizacije, navodi se u saopštenju na sajtu "Protest advokata".

Kako se navodi, stručni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tim će na današnjoj sednici Upravnog odbora AKS izvestiti o toku dosadašnjih razgovora.

Po stavu Ministarstva pravde, postupak i način solemnizacije bi mogao da se uradi preciznije, kako bi se izbegle nedoumice oko potvrđivanja ugovora o prometu nepokretnosti od strane javnih beležnika, dodaje se u saopštenju.

Ponuđena je i izmena odredbe po kojoj se u slučaju odbijanja overe od strane javnog beležnika žalba izjavljuje Komori javnih beležnika, i ponudjeno da se umesto toga izjavljuju Osnovnom sudu na čijem službenom području notar obavlja svoju delatnost.

Kako smatra AKS, suština predloga znači da javnobeležnički zapis i dalje ostaje forma za ugovore iz člana 82. Zakona o javnim beležnicima, izuzev ugovora o poklonu, kao i opstanak solemnizacije za ugovore o prometu nepokretnosti.

Ministarstvo kategorički odbija legalizaciju (overu potpisa) ugovora o prometu nepokretnosti i legalizaciju uopšte u sferi ugovora koji za svoj predmet imaju nepokretnosti, kažu advokati.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Advokati za nastavak pregovora, ali od utorka

Izvor: Mondo, 20.Dec.2014

Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je danas Ministarstvo pravde da pregovore o prekidu štrajka advokata nastave u utorak, 23. decembra u 11.00 časova...Foto: Beta/Saša Đorđević..U dopisu AKS Ministarstvu navedeno je da je Ministarstvo pogrešno protumačilo da je Komora prekinula današnji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.