Advokat Ranković: Odluka o štrajku nezakonita

Izvor: Blic, 22.Nov.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat Ranković: Odluka o štrajku nezakonita

Odluka o štrajku je nazakonita, a Advokatske komore Beograda i Srbije imaju dvostruke aršine, smatra advokat Vuk Ranković koji je pozvao kolege da, kako kaže, ne potpadaju pod ideologiju advokatskih vođa koji se bave samo sopstvenim interesom.

Ranković je u saopštenju ocenio da Advokatska komora Srbije nije obezbedila minimum procesa rada što bi značilo postupanje u pritvorskim predmetima - u kojima se predlažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privremene mere, u kojima su okrivljena ili oštećena maloletna lica.

Kako kaže, uz minimum rada morali su pored pritvorskih predmeta biti uključeni i predmeti u kojima se iz oblasti radnih odnosa zaposleni vraćaju na rad, jer je samo na taj način organizovan minimum rada zakonit i u skladu sa poštovanjem Ustava i osnovnih ljudskih prava i prava klijenata.

Ranković ističe i da je odluka o štrajku protivustavna jer je Ustavom propisano da ‘’svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo na odbranu i ima pravo da uzme branioca po svom izboru, da s njim nesmetano opšti i da dobije primereno vreme i odgovarajuće uslove za pripremu odbranu’’.

- Sasvim je jasno da su okrivljena lica onemogućena u jednom od svojih najvažnijih prava, a to je pravo da sami angažuju branioca po sopstvenom izboru, a zbog ovakvog načina štrajka, oni to pravo nemaju - kaže Ranković.

On trvdi da je određenim advokatima u određenim predmetima davano netransparentno pismeno odobrenje od Advokatske komore Beograda i to uprkos štrajku advokata da mogu da zastupaju svoje klijente - branjenike u sudskim postupcima, ali pri tome ne obaveštavajući sve ostale advokate koji za tu mogućnost ne znaju.

- Znači samo oni advokati koji dobiju pismeno odobrenje od Advokatske komore Beograda mogu da zastupaju svoje klijente, a za tu mogućnost zna samo jedan veoma mali broj advokata - ističe Ranković.

Kako tvrdi, o dvostrukim aršinima Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda, pored netransparentnog davanja odobrenja za zastupanje, najbolje govori i činjenica da sami advokati sebe smatraju delom pravosudnog sisema u svim situacijama u kojima im to odgovara, ali zato u situacijama u kojima im to ne odgovara sebe ne smatraju delom pravosudnog sistema i sebi daju za pravo da se ne pridržavaju Zakona o radu i Ustava i to do te mere da ugrožavaju javni poredak, društvenu sigurnost pa na kraju i osnovna prava okrivljenih lica.

On se zapitao da li su svi pred zakonom jednaki ili su možda određeni pojedinci iz AK Beograd i AK Srbija “jednakiji od drugih” i dodao da su se advokati širom Srbije solidarisali, da ne rade, ne idu u sudnice, nemaju prihod, dok sa druge strane pojedini advokati sa posebnim odobrenjem rade i uzimaju svoje naknade.

Ranković je pozvao kolege da, kako kaže, ne potpadaju pod ideologiju advokatskih vođa, koji se samo sopstvenim interesom bave, dok dozvoljavaju da advokati snose nesagledive posledice koje će se preslikati i na njihove klijente i uopšte celo pravosuđe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.