Vođe sindikata dobijaju mnogo, nastavnici nešto, đaci ništa

Izvor: Press, 30.Jan.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe sindikata dobijaju mnogo, nastavnici nešto, đaci ništa

Čelnici sindikata prosvete danas su napustili sastanak bez potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić i ponovo pozvao sindikate da parafiraju PKU, smatrajući da je prethodnih nedelja koliko traje štrajk 350.000 učenika iskorišćeno za ucenu.
"U Ministarstvu sve vreme pokušavamo maksimalno da izađemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u susret sindikatima, ovaj PKU je bolji za zaposlene u obrazovanju nego prethodni ispunili smo i sve druge zahteve, sem onoga koji smatraju ključnim - izuzimanje od smanjenja plata", rekao je ministar Verbić Tanjugu nakon prekida pregovora.

Sindikati navode da je glavni razlog na nepotpisan PKU to što ih Ministarstvo uslovljava da prihvate sporazum o prekidu štrajka, što je, kako tvrde, ucena.

Odgovarajući na te tvrdnje, Verbić je naveo da je zapravo oko 350.000 učenika iskorišćeno za ucenu od sindikata u razgovorima sa Ministarstvom.

"Dakle, imamo 350.000 talaca sve ovo vreme, ako je ovo danas ucena, kako ćemo da nazovemo to što imamo prethodnih meseci", rekao je ministar prosvete i istakao da Ministarstvo od sindikata želi bilo kakav znak da će raditi na normalizaciji stanja u školama.

Ako nijedan sindikat nije spreman da normalizuje nastavu ako će i dalje svi ti učenici biti taoci, ministar ističe da nema moralno pravo da potpiše predlog PKU u kome "predsednici sindikata dobijaju mnogo, nastavnici nešto a đaci ne dobijaju ništa".

Verbić je istakao da je novi PKU bolji za zaposlene u obrazovanju nego prethodni, jer između ostalog, omogućava zaposlenima da u budućim pregovorima, kad to bude bilo moguće, dobiju vanredne nagrade.

Ovaj PKU u odnosu na prethodni sadrži jednu jubilarnu nagradu više, za staž od 35 godina, i to u ovom trenutku država može da učini za zaposlene u obrazovanju, rekao je Verbić i naveo da to nije jedina stvar koja je napredak.

U PKU postoji niz stvari koje su bolje definisane i daju veća prava zaposlenima, koja se tiču preuzimanja, ukrupnjavanja norme.

Kada je u pitanju sporazum o prekidu štrajka, koji takođe danas nije potpisan, jedan član je sporan i o njemu se razgovara prethodnih nedelja a tiče se godišnjih nagrada, rekao je Verbić i naveo da je novogodišnja nagrada postojala i do sada a predviđena je i u novom PKU.

Sindikati tvrde da su uvidom u "prosvetni" budžet našli određene uštede koje bi mogle biti preusmerene na ispunjavanje njihovih zahteva, a Verbić podseća da su primanja definisana budžetom i u 2015. godini ih nije moguće menjati.

"Čak i da postoji višak, što je daleko od istine, to nije moguće iskoristiti za plate. Ne verujem da neko zaista želi od novca koji je namenjen na primer za besplatne udžbenike da se to pretvori za plate", istakao je ministar.

On je potvrdio da su sindikati zatražili pomoć premijer Aleksandra Vučića i ponovio da je jasan stav vlade, po pitanju vraćanja plata na nivo pre umanjenja od deset odsto.

"U interesu nam je da zaposleni u obrazovanju dobiju PKU kao i u drugim delatnostima", zaključio je Verbić i ponovo istakao da je poziv za potpisivanje PKU otvoren.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.