Verbić: Obustava nastave neodgovoran potez sindikata

Izvor: Press, 22.Dec.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Obustava nastave neodgovoran potez sindikata

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da je potpuna obustava nastave u pojedinim školama neodgovoran potez sindikata, kao i da ocene učenicima moraju biti zaključene.
Verbić je gostujući na RTS- u rekao da štrajk uz potpunu obustavu rada nije zakonit, kao i da direktori imaju odgovornost za ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se dešava u školi.

"Deca koja su otišla danas u školu su njihova odgovornost. Ovako se stvara još teža situacija. Ja se nadam da će svi biti u školskim klupama već od sutra", naglasio je Verbić.

Ministar prosvete je ukazao i da slika koja se stvara u javnosti da prosveta ne radi nije realna jer, kako kaže, velika većina prosvetara radi, dok se u jednom manjem broju škola dešava potpuna obustava rada.

Na opaske sindikata da su morali danas potpuno da obustave rad, jer su pregovori sa ministarstvom zapali u ćorsokak Verbić je rekao da je problem sa zahtevima sindikata što je svaki formulisan tako da na kraju ne može da bude predstavljen kao uspeh pregovora.

"Imali smo zahtev da sindikati učestvuju na predlogu Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i oni učestvuju, ali kakav je to uspeh za sindikat? Takođe, potpisivanje kolektivnog ugovora je pri kraju, čekamo mišljenje zakonadavstva i drugih minisaterstava. Treći zahtev izuzimanje od smanjenja plata od samog početka nije bila realna opcija", naglasio je ministar prosvete.

Komentarišući najave pojedinih sindikalaca da se može desiti da se ne zaključe ocene, on je rekao da ne želi ni da razmišlja o takvom scenariju i da škola postoji zbog đaka.

Ukoliko ne bude bilo drugog rešenja, kako kaže, problem će se rešavati onako kako piše u Zakonu o štrajku, a to znači, kako navodi, da se ne može tolerisati da bilo ko ne zaključi ocene.

On je naveo da se nada da će direktori obaviti razgovore sa svojim zaposlenima i potruditi da srede situaciju u svojim kolektivima.

Ministar prosvete je dodao da je štrajkom polugodište ugroženo, kao i da je napravljena velika šteta učenicima i štetu imidžu prosvete.

"Potezi sindikata otežavaju poziciju i svi zajedno dobijamo negativne ocene u javnosti. To nam nije potrebno pred razgovore sa drugima", rekao je ministar.

Govoreći o nadoknadi časova u školama on je naglasio da je to zadatak direktora škola i da već sada moraju da da naprave sistem kako će biti nadoknađeni časovi.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verbić: Direktori snose veliki dio odgovornosti

Izvor: Cafe.ba, 22.Dec.2014

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić ocijenio je da je potpuna obustava rada u pojedinim školama neodgovoran potez sindikata i naglasio da direktori snose veliki dio odgovornosti za to što je ugroženo prvo polugodište...Verbić je rekao da štrajk kvari imidž prosvjete i da sindikati, pozivajući...

Nastavak na Cafe.ba...

Verbić: Pooštriti odnos prema svima u štrajku

Izvor: Press, 22.Dec.2014

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe. . Verbić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.