U ponedeljak štrajk u oko 1.000 škola u Srbiji

Izvor: RadioCity.rs, 21.Dec.2014, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak štrajk u oko 1.000 škola u Srbiji

Uz poruku „Štedite na onima koji troše a ne na nama koji ulažemo u budućnost ove zemlje“ nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola iz Niša i okoline okupiće se u podne ispred zgrade Školske uprave u Nišu.
Od 12:30 nastavnici profesori biće na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će otići do Ministarstva prosvete i zgrade Vlade.
Prosvetni radnici su štrajk počeli 17. novembra, a od >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << tada se u većini škola nastava odvija skraćeno. Glavni zahtev je uvođenje platnih razreda, odnosno izjednačavanje plata zaposlenih u javnom sektoru, a ostali se odnose na dogovor o Kolektivnom ugovoru i na izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Obustava je samo danas a zatim će se nastava, u školama čiji su nastavnici članovi nekog od sindikata u prosveti, odvijati u trajanju od pola sata.
Nakon što je tokom prošle nedelje Ministarstvo saopštilo da je postignut dogovor o Kolektivnom ugovoru iz sindikata su poručili da dogovora još nema.

Predstavnici sindikata su objasnili da iako su se sindikati saglasili sa predlogom Posebnog kolektivnog ugovora, stav o njegovom potpisivanju zauzeće tek pošto ga Ministarstvo finansija odobri.
Kako se to još nije dogodilo iz reprezentativnih Sindikata prosvete poručuju da se sa štrajkom nastavlja, a i dalje ostaje mogućnost da se učenicima ne zaključe ocene na kraju prvog polugodišta, što samim tim dovodi u pitanje početak drugog.
Kako piše Blic, u Ministarstvu prosvete ne veruju u ovaj scenario već u to da će dogovor sa prosvetnim radnicima biti postignut do Nove godine.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.