Šuvakov: Štrajk prosvetara je bespredmetan jer novca nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šuvakov: Štrajk prosvetara je bespredmetan jer novca nema

Prema podacima Ministarstva prosvete danas popodne je u 20 posto škola nastava potpuno obustavljena zbog štrajka prosvetara obustavilo, u 20 odsto škola se radilo skraćeno, dok je 60 odsto radilo redovno. Posebni savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov istakao je da su prosvetari po zakonu obavezni da ispoštuju minimum rada i da deca ne treba da ispaštaju zbog štrajka.

"Politika ministarstva je da moramo da definišemo pravila i da se ona poštuju. Razgovori ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa sindikatima nikada nisu stali, od samog dolaska ministra Srđana Verbića. Obavljen je niz razgovora sa sindikatima pre svega o uvođenju platnih razreda kojima bi trebalo da novac iz budžeta bude pravednije raspoređen kada je reč o platama u javnom sektoru. Ono što je iniciralo ovaj štrajk je najavljeno smanjenje plata za deset odsto u celoj državi. Prosvetari sebe žele da izdvoje iz toga, što je donekle opravdano. Al, sa druge strane, novca nema. Dakle, ako neko želi više, onda mora da kaže od koga treba da se uzme", rekao je Šuvakov u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

On je dodao da razumem nizak materijalni status prosvetnih radnika, te da 3.000 dinara bez kojih će ostati usled mera Vlade o štednji, za njih mnogo.

"Ipak, ne mogu da razumem da se odmah ide u obustavu nastave i da deca ispaštaju. Doživeli smo recesiju, ali mi nećemo promeniti ovo društvo ako svi ne zapnemo. Ako je prosvetarima novac jedini motiv, onda možda nisu izabrali pravu profesiju", istakao je Šuvakov.

Na pitanje da li će Ministarstvo prosvete insistirati na tome da se kazne nastavnici koji štrajkuju, Šuvakov je istakao da je u tome slučaju zakon jasan, te da su direktori škola zaduženi da vode evidenciju o tome da li je sprovedena nastava i nije, ta da pokreću disciplinski postupak.

"Svakako Ministarstvo će insistirati na tome da se ti časovi nadoknade. Nekoliko puta smo ponovili da je bespredmetno protestovati jer novca nema. Onda bi to mogao da uradi bilo ko i bilo kad. Ali novca jednostavno, nema. Plate jesu u državnom sektoru nepravedno raspoređene, ali uvođenje platnih razreda trebalo bi da reši taj problem. Ministarka Kori Udovički je najavila da će se raditi na tome da se taj problem reši", veli Šuvakov.

Što se tiče studentskih zahteva, dodaje je on, usvojeni su neki, a drugi nisu.

"Zakon o visokom obrazovanju je jasan i tačno je određeno šta studenti treba da plaćaju, a šta se ne. Na žalost, imamo neke fakultete koji su naplaćivali i ono što ne bi smelo. Važno je samo da se fakulteti rade po zakonu", istakao je Šuvakov.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su u nedavnim incidentima kada su polupani lokali čiji su mahom vlasnici albanske nacionalnosti, glavni učesnici bili maloletnici, praktično učenici, Šuvakov kaže da je to problem celog društva i ne samo škola.

"To su stvari koje ne možemo sporadično rešavati, već za njih moramo da imamo sistem. Prevencija nasilja i diskriminacije je tema kojom će se ministarstvo ubuduće aktivno baviti. Već sledeće godine ćemo povući značajne korake u tom sektoru", naveo je Šuvakov.

Najavljen je štrajk prosvetara i za novembar i mi sa sindikatima smo u stalnim pregovorima. Glavne teme su platne grupe. Sima je jasno kakvo je stanje i nama i sindikatima, ali oni moraju da zadovolje svoje članstvo.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.