Smederevska gimnazija u štrajku: Smenjen direktor, postavljena profesorka bez licence

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska gimnazija u štrajku: Smenjen direktor, postavljena profesorka bez licence

Rešenjem Ministarstva prosvete uvedene su privremene mere u gimnaziji, smenjen je direktor koji je taj posao radio četvrt veka uprkos činjenici da je imao apsolutnu podršku kolektiva.

Na zaprepašćenje profesora, na njegovo mesto postavljena je profesorka bez licence!

Posle nalaza prosvetne inspekcije o navodnom kršenju normi pri izboru direktora, nagovešteno je da će, ako se zaposleni u gimnaziji ne povinuju ovom mišljenju, vrlo brzo biti uvedene privremene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mere. I zaista, u sredu je stiglo rešenje s potpisom ministra Verbića kojim se uvodi prinudna uprava u jednoj od najstarijih i najcenjenijih prosvetnih ustanova u ovom kraju Srbije.

- Kome smeta škola koja radi dobro, kome smeta direktor koji ima neupitnu podršku kolektiva? Nema boljitka u društvu u kojem su politička podobnost i kumovske veze iznad znanja, sposobnosti i stručnosti. Teško nam je da stanemo pred učenike. Na osnovu kog autoriteta da ih upućujemo u vrednost znanja, poštovanja moralnih principa, kritičkog i slobodnog mišljenja - stoji između ostalog u saopštenju kojim profesori gimnazije najavljuju totalnu obustavu rada počev od petka.

Kako kažu, više od činjenice što im je za v. d. direktora nametnuta koleginica koja, za razliku od šezdesetak ostalih profesora, nema stručnu licencu, smeta im apsolutno ignorisanje njihovog mišljenja.

Magistar Milutin Vučković je direktor gimnazije 25 godina, bio je dobar ili možda samo nije smetao vlastima devedesetih, potom ni raznim demokratskim od 2000. naovamo. Ima još tri godine do penzije. Osim primedbe da nije školski odbor taj koji preporučuje kandidata, jedan od argumenata za nepostavljenje bio je i taj da on, osim što je direktor, još i drži nastavu! Fizičar po struci, sam je izračunao da je tako državi uštedeo oko osam miliona dinara!

- Naš zakon ovo, naravno, nigde ne zabranjuje, pogotovo kada to direktor radi potpuno besplatno, što je moj slučaj. Koliko lekara i direktora kliničkih centara u Srbiji operiše pacijente, pa ne znam da li je iko zbog toga smenjen - pita se Vučković.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.