Izvor: Danas, 22.Jun.2015, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati prosvetara u sredu sa Vučićem

Beograd - Predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja sastaće se u sredu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema susreta biće realizacija sporazuma čijim potpisivanjem je okončan petomesečni štrajk u prosveti, izjavila je za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

- Glavna tema razgovora biće novac. Očekujemo odgovor kada će prosvetnim radnicima biti vraćen deo plata, koji im je oduzet zbog mera štednje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Što se tiče pomoći prosvetnim radnicima koja je obećana za četvrti kvartal ove godine, mogu da kažem da pregovori o tome počinju od sada. Najlošiji deo sporazuma koji smo potpisali sa vladom, a nama najbitniji, je donošenje zakona o platnim razredima. Niko nas dosad nije zvao da se uključimo u radnu grupu za izradu nacrta tog zakona, iako je to predviđeno u sporazumu. Nemamo nikakvu informaciju šta se dešava, osim što čujemo izjave ministarke Kori Udovički da se na tom zakonu radi - kaže Jankovićeva.

Ona sumnja da će platni razredi biti uvedeni u javni sektor od 1. januara iduće godine i podseća da se vlada na to obavezala u sporazumu. Komentarišući najave pojedinih sindikata da bi u septembru prosvetni radnici ponovo mogli da stupe u štrajk, Jankovićeva odgovara da "time prete oni koji su bili najslabiji u štrajku" i da te pretnje ne doživljava kao ozbiljne. Dodaje i da je za Uniju sindikata prosvetnih radnika štrajk "poslednje rešenje za traženje pravde".

Inače, na izbornoj skupštini ovog sindikata, koja je u subotu održana u Bačkoj Palanci, Jasna Janković izabrana je za novu predsednicu Unije. U šesnaestogodišnjoj tradiciji Unije, ovo je prvi put da se žena nalazi na čelu tog sindikata. Jankovićeva je dobila podršku 56 članova Skupštine, dok je za njenog protivkandidata Milana Jevtića glasalo 30. Jevtić će ubuduće biti član Predsedništva zadužen za resor obrazovanja, a dosadašnje funkcije u tom telu zadržaće Vladimir Adžić, Zvonimir Jović i Dobrivoje Marjanović.

- Unija je u ideološkom smislu trasirala jasan put i on se neće menjati. Pored tekućih poslova, kao što su pravilnici o ceni rada, bavićemo se velikom maturom, čijem uvođenju je Unija dala podršku. Učenici koji se sada upisuju u srednju školu su prva generacija koja će polagati veliku maturu. Pratićemo reformu gimnazija i srednjih stručnih škola i otvoriti novo poglavlje u našem radu, a to je međunarodna saradnja - navodi Jankovićeva, čiji mandat traje četiri godine.

Ukrupnjavanje sindikalne scene

Jasna Janković smatra da je neophodno ukrupnjavanje sindikata obrazovanja, kao i povećanje odgovornosti sindikalnih lidera prema sopstvenom članstvu. Na pitanje da li će nastaviti saradnju sa drugim sindikatima prosvete, Jankovićeva je odgovorila da je upravo Unija to inicirala, ali da će posle analize zajedničkog rada tokom poslednjeg štrajka biti jasnije da li ima prostora za dalju saradnju i sa kim.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.