Sindikati pozvani na sastanak u Ministarstvo prosvete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2015, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati pozvani na sastanak u Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za danas je zakazalo sastanak sa sindikatima prosvetnih radnika koji su u štrajku, saopštio je danas Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

U saopštenju se navodi da je SRPS-u i Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Ministarstva stigao poziv za novi sastanak za četvrtak u 10 časova.

Sindikati će na sastanku insistirati da Ministarstvo prosvete pokaže "znake dobre volje, a ne mrzovolje, tj. da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvo ponudi potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i da vrati nastavnicima oteti novac", navodi se u saopštenju i dodaje da je to jedini način da sindikati nastave dalje pregovore.

Prema njima, ako štrajk bude radikalizovan posle uskršnjeg raspusta "školska godina se neće moći smatrati regularnom".

U saopštenju se dodaje da je čudno da ministar želi da nastavi pregovore, a u isto vreme i dalje sprovodi "represiju nad prosvetnim radnicima, u to u obliku odbijanja od plate i vršenja pritiska na direktore škola u štrajku".

"Poslednja naredba ministra prosvete školama da po svaku cenu zvone na 45 minuta, unela je pometnju i rasulo u škole u štrajku. Direktori su većinom morali da sprovedu direktivu, iako se sa njom većina njih i dalje ne slaže. Posledice su da sa časa izlazi kad ko hoće, učenici su više napolju nego na času, a bezbednost učenika i nastavnika je ugrožena", piše u saopštenju.

Članovi Unije i Sindikata radnika u prosveti štrajkuju skraćenjem časova od 17. novembra 2014. godine.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisala su u februaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.