Sindikati: Prekinut štrajk prosvetara

Izvor: Blic, 24.Apr.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Prekinut štrajk prosvetara

Prekid štrajka sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem danas su dogovorili Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, saopšteno je iz Sindikata radnika u prosveti.

Kako je navedeno, prekidu štrajka prethodili su "mučni pregovori", kao i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i Sporazuma o mirnom rešavanju sporova, koji podrazumeva vraćanje oduzetog dela plate zaposlenima u štrajku, normalizaciju i nadoknadu izgubljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastave.

Sindikati su bili prinuđeni na takav korak, jer su izgubili masovnost u štrajku, a isključivi razlog za to je što je "Ministarstvo prosvete primenilo silu i odbijanjem od zarade štrajkače doveo do toga da nemaju ni za hleb, što ministru svakako ne služi na čast", stoji u saopštenju.

Takvim raspletom štrajka, srpska prosveta je dodatno ponižena, a o tome govori i činjenica da je na pregovorima dva sata potrošeno da bi Ministarstvo pristalo da ne odbije zaposlenima deo zarade za prvi deo aprila, navedeno je u saopštenju.

U narednom periodu sindikati će biti ponovo raditi na izradi zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, izradi platnih razreda, racionalizaciji školske mreže, rasporedu tehnoloških viškova i drugom.

Mada bi to "uključenje" moglo na prvi pogled da bude protumačeno kao pozitivan znak dobre volje Ministarstva prosvete, ipak ostaje gorka činjenica da je tome prethodilo ranije "isključenje" dva sindikata iz svih tih tokova, stoji u saopštenju.

To isključivanje predstavljalo je svojevrsni oblik represije prema onima koji ukazuju na katastrofalno stanje u srpskom obrazovanju i nesposobnost Ministarstva prosvete, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.