Šarčević obećao pomoć dvojici profesora

Izvor: RTS, 12.Maj.2017, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević obećao pomoć dvojici profesora

Ministar prosvete Mladen Šarčević obećao je da će se profesorima Živadinu Disiću iz Niša i Petru Blagojeviću iz Kragujevca, obezbediti rad na određeno vreme do okončanja sudskih postupaka koje oni vode protiv svojih škola, saopštio je Forum beogradskih gimnazija. Dvojica profesora počinju štrajk glađu u subotu.
Živadin Disić i Petar Blagojević su odlučili da ponovo stupe u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajk glađu, od subote 13. maja 2017. godine, u parku "Manjež", ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.
Na zahtev Foruma beogradskih gimnazija, ministar prosvete Mladen Šarčević primio je njegove predstavnike. Tema sastanka je bio apel Foruma beogradskih gimnazija da se reše slučajevi kolega profesora Živadina Disića iz Niša i Petra Blagojevića iz Kragujevca, navodi Forum u saopštenju.
Oni su, navodi FBG, u vešto izrežiranim disciplinskim postupcima, optuženi za diskriminaciju dece i, na osnovu zoga, izgubili i posao i licencu za rad. Od tada, već godinama, oni žive bez sredstava za život.
Forum podseća da je insistirao da se kolegama, kojima je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pre trimeseca vratilo prethodno oduzete licence, hitno obezbedi posao na određeno vreme. Time bi se sprečile i dalekosežnije posledice, jer je zdravstveno stanje kolega jako zabrinjavajuće.
Forum dodaje da je Blagojević lečen od maligne bolesti, a Disić je srčani bolesnik, pa se postavlja pitanje koliko bi štrajk glađu, ako bi potrajao, uticao na njihovo zdravlje.
Ministar je obećao da će se kolegama obezbediti rad na određeno vreme do okončanja redovnih sudskih postupaka koje su oni poveli protiv svojih škola.
Oni su i u februaru ove godine štrajkovali glađu ispred zgrade Vlade Srbije, tražeći da im se vrate nepravedno oduzete licence za rad. FBG im je i tada pružio podršku.
Međutim, ni tri meseca pošto im je ministar prosvete Mladen Šarčević vratio licence za rad i time, bar naizgled, rešio problem kolega, koje su četiri dana štrajkovale glađu, Disić i Blagojević ne mogu da ostvare Ustavom zagarantovano pravo na rad.
Forum beogradskih gimnazija će podržati štrajk Živadina Disića i Petra Blagojevića i kolegama pružiti pravnu podršku zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, ističe se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.