Protest radnika Centra za strna žita u Kragujevcu

Izvor: RTS, 03.Avg.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Centra za strna žita u Kragujevcu

Radnici Centra za strna žita u Kragujevcu od jutros protestuju u holu gradske uprave gde su blokirali rad određenog broja šaltera. Zaposleni su u generalnom štrajku od marta.
Zahtevi radnika Centra za strna žita traže da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasi po pitanju rešavanja statusa ove poljoprivredno naučno-istraživačke ustanove, kao i isplatu 22 plate i overu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdravstvenih knjižica od marta ove godine, prenosi Tanjug.
"Grad je zainteresovan da preuzme poljoprivredno zemljište Centra, površine 50 hektara i da potom kao suvlasnik pomogne u rešavanju problema. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o tome mesecima ćuti", rekla je Ljiljana Mijailović, predsednica Samostlanog sindikata u Centru.
Mijailovićeva je navela da su radnici prinuđeni da protestuju u gradskoj upravi, iako ona nije vlasnik Centra, ali je, kako je rekla, doživljavaju kao predstavnika države.
Centar za strna žita ima 46 zaposlenih, od kojih su njih 37 u štrajku. Ove godine ostali su bez osnovnih sredstava, jer su prodata na licitacijama, kako bi se namirila potraživanja naučnih radnika, dodala je Ljiljana Mijailović.
Ova naučno-istraživačka ustanova, najstarija na Balkanu, osnovana daleke 1898. godine, patentirala je desetine novih sorti žitarica. Pre nekoliko godina, zaposleni su simbolično palili svoje diplome i tražili rešavanje problema.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KRAGUJEVAC: Radnici Centra za strna žita blokirali nekoliko šaltera

Izvor: Kurir, 03.Avg.2015

Oni traže da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasi po pitanju rešavanja statusa te poljoprivredno naučno-istraživačke ustanove, najstarije na Balkanu, kao i isplatu 22 plate i overu zdravstvenih knjižica od marta ove godine..KRAGUJEVAC - Zaposleni u Centru za strna žita...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.