Prosvetari protiv Zakona o platama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari protiv Zakona o platama

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručili su danas da su protiv usvajanja Zakona o platama u javnom sektoru, čije usvajanje se očekuje ove nedelje, zbog toga što on neće poboljšati njihov materijalni status, i najavili da ostaju pri štrajku upozorenja, koji je zakazan za 25. februar.

Kako su istakli, zakon na kojem se radilo dve godine stupa na snagu 1. januara 2017, a očekivani boljitak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi trebalo da se oseti ne pre 2018. ili 2019.

Predsednica Unije Jasna Janković je podsetila da su sindikati zdušno podržali taj zakon koji kroz platne razrede treba da uredi zarade zaposlenih u javnom sektoru, ali sada kada je urađen nacrt su protiv njega jer ne odgovara sporazumu koji su prosvetari prošle godine zaključili sa Vladom Srbije, čime je okončan petomesečni štrajk u prosveti.

Nismo mi štrajkovali školske 2014-15 godine da bi nam možda bilo bolje 2018-19, to potpuno obesmišljava sve što smo radili, izjavila je Janković na konferenciji za novinare tog sindikata.

Raspravljali smo o tome da li regres i topli obrok treba da uđu u obračun plate i ostalo je da treba, ali njihov iznos će biti u skladu sa onim što dozvoljava budžet, a mi znamo da u Srbiji budžet nikad ništa ne dozvoljava, jer nikad nema novca, zaključila je Janković.

Pošto zakon ništa neće promeniti, jer ministar finansija kaže da on nikom neće ni smanjiti ni povećati platu, ne vidim svrhu njegovog donošenje, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, ovakav zakon apsolutno nije ono što je dogovoreno kada je vladom potpisan sporazum o popravljanju položaja prosvetnih radnika.

Nadali smo se i uzdali da će Zakon o platama konačno odvojiti ambiciozne profesore od onih koji to nisu, kao i između početnika i onih koji su pred penzijom, kako bi se njihov rad vrednovao prema učinku, ukazala je Janković.

Ona je istakla da je sindikat spreman na pregovore o povećanju koeficijenata, pošto su shvatili da platni razredi, ovako kako su predviđeni nacrtom zakona, neće povećati njihove plate i da ništa ne dobijaju kroz stavke toplog obroka i regresa.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prosvetari potvrdili štarjk upozorenja

Izvor: NiskeVesti.rs, 10.Feb.2016

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su štrajk upozorenja za 25. februar i zatražili da im se plate povećaju za četiri odsto u aprilu i još četiri odsto u oktobru. Zorica Kitanović, predsednica gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja potvrdila je...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.