Prosvetari ponovo prete štrajkom

Izvor: Radio 021, 26.Avg.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari ponovo prete štrajkom

Više od šest meseci posle potpisivanja Sporazuma sa Vladom Srbije i prekida štrajka, realizacija stavki iz tog dokumenta i dalje ne funkcioniše, pa je novi štrajk prosvetnih radnika sve izgledniji, rekao je danas predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

On je istakao da su sindikati prosvete, prilikom izlaska iz štrajka, potpisali sporazum, gde se vlada obavezala da će svi zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobiti jednokratnu pomoć u toku ove godine. Prema njegovim rečima, ta jednokratna pomoć u iznosu od oko 7.500 dinara, zaposlenima bi mnogo više značila nego povećanje plate, koja je, kako je rekao, za oko 11 odsto manja od republičkog proseka.

Sindikati su tražili da ta pomoć bude isplaćena pre odlaska na godišnji odmor, ali je resorni ministar tada rekao da je bolje da to bude pre početka školske godine, a posle toga je "on na to zaboravio i sad se priča samo o povećanju plata i penzija".

"Juče smo imali konsultativni sastanak predsednika sindikata i dogovorili smo se da kad prođe ovo oko početka školske godine i kada se rasporede tehnološki viškovi, do 15. septembra, ponovo ćemo se sastati i doneti odluku da ćemo verovatno ući u štrajk, koji se može očekivati u oktobru, pre svega zbog nepoštovanja sporazuma", naglasio je Pavlović. On je rekao da će se predsednici sindikata dogovoriti o tome da li će to biti jednodnevni štrajk, ili protest.

Pavlović je podvukao da situacija u prosveti nikada nije izgledala neizvesnije i dramatičnije kao ove godine i naglasio da je jedan od razloga za to izbor saradnika ministra Srđana Verbića, koji, kako je naveo, "nemaju niti životnog, niti radnog iskustva". "Postavlja se pitanje zašto su uklonjeni sa svojih radnih mesta iz Ministarstva prosvete odlični profesionalci, poput Zorana Kostića ili Bogoljuba Lazarevića", rekao je Pavlović.

On je dodao da je novi "haos" nastao i donošenjem, pa povlačenjem Pravilnika o cenama usluga i da direktorima nije jasno kako da rasporede zaposlene, jer je, kako je naveo, namera ministarstva da još radi na izmeni tog pravilnika.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.