Prosvetari održali akademiju pod vedrim nebom

Izvor: RTS, 27.Jan.2015, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari održali "akademiju pod vedrim nebom"

Članovi četiri sindikata prosvete organizovali su u Beogradu protestnu šetnju i akademiju "pod vedrim nabom" sa koje su, u proglasu javnosti, ukazali na položaj prosvete i objasnili razloge za dvomesečni štrajk.
Protest nastavnika, koji je počeo 17. novembra skraćivanjem časova na 30 minuta, nije samo zbog plata nego zarad odbrane službe kojom služimo učenicima i narodu, navedeno je u proglasu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sindikata pročitanom tokom akademije na otvorenom na Trgu Republike, prenosi Tanjug.

"Naš štrajk nije samo borba za hleb nasušni nego i za poštovanje knjige iz koje učenici uče, a koja je obezvređena, za vrednost njihove diplome, za njihovo mesto u društvu...", navedeno je u proglasu.
"Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka", navedeno je između ostalog u proglasu i ukazano da je štrajk "poslednja odbrana srpskog obrazovanja".
Tokom skupa u centru grada predstavljali su se nagrađivani prosvetni radnici, učitelji i nastavnici-pesnici, a veći deo akademije posvećen je delu Svetog Save, koji se u školama obeležava 27. januara.
Pre akademije, prosvetni radnici su organizovali protestnu šetnju od platoa ispred Hrama Svetog Save do Trga Republike.
Na današnji protest došli su nastavnici iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Čačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u koloni su nosili parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate".
Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.
Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.

Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.