Prosveta bez Posebnog kolektivnog ugovora

Izvor: Politika, 30.Jan.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosveta bez Posebnog kolektivnog ugovora

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika odbili su da potpišu Poseban kolektivni ugovor jer ih je, kako su naveli, Ministarstvo prosvete ucenilo potpisivanjem sporazuma o prekidu štrajka.

– Na ucenu nismo mogli da pristanemo, jer je PKU samo jedan od naših uslova. To znači da praktično nije ispunjen nijedan naš zahtev i štrajk se nastavlja. Žalosno je to što se danas dogodilo – rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je posle sastanka za naš list portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, dodajući da je to zajednički stav svih sindikata koji štrajkuju već tri meseca.

Sastanku, koji je trajao više časova, su osim ministra Srđana Verbića i njegovog tima, prisustvovali čelnici Unije, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata „Nezavisnost”.

Kako je preneto iz Ministarstva, Verbić je na sastanku poručio sindikatima da nema moralno pravo da potpiše Poseban kolektivni ugovor ako od toga đaci, kako je rekao, nemaju ama baš ništa.

Na naše pitanje kako će deca da nadoknade propušteno gradivo, Janković je odgovorila da nema priče o nadoknadi časova dok je u toku štrajk i dodala da su nastavnici i deca jedno i da je Verbić morao da potpiše PKU kao motivaciju profesorima da rade, a ne da ih ucenjuje.

Ona je rekla i da Ministarstvo prosvete nije pristalo ni na to da se formira radna grupa koja bi pokušala da preraspodelom sredstava iz već postojećeg budžeta poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika.

– Podsećam da su sindikati pozvali premijera Srbije Aleksandra Vučića da se uključi u razgovore. Mislim da se bez njegovog učešća pregovori neće pomeriti sa mrtve tačke – rekla je portparolka USPRS i dodala da sindikati ne odustaju od razgovora, ali da za sada nije zakazan termin novih pregovora.

Sindikati prosvetnih radnika tvrde da u budžetu ima dovoljno novca kako bi zaposlenima iz prosvete bio vraćen deo zarade koja je umanjena 10 odsto merama štednje Vlade Srbije.

S. G.

objavljeno: 30.01.2015.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.