Plate u prosveti moraju da budu smanjene

Izvor: Beta, 21.Okt.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate u prosveti moraju da budu smanjene

BEOGRAD, 21. oktobra 2014. (Beta) - Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić ocenio je u utorak da najavljeni štrajk prosvetnih radnika nije rešenje i da je bespredmetan, jer plate u prosveti moraju da budu smanjene.

"Smanjenje je neminovno, jer neće biti novca da se isplaćuju zarade kakve su bile do sada", rekao je Verbić nakon sastanka s predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika koji su najavili da u sredu neće držati nastavu.

Predstavnici sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << istakli su da s ministrom nisu postigli dogovor o za njih najvažnijem zahtevu da se ne smanjuju plate, pa će u sredu održati protest i nakon toga odlučiti o daljim sindikalnim aktivnostima.

Verbić je sindikatima poručio da moraju da misle na to kako da ne oštete djake i pozvao ih da "prstom pokažu" na to kome plate treba da budu smanjene, kako se to njima ne bi dogodilo.

On je poručio da je više nego očigledno da su plate u prosveti male i da ih treba uvećati, ali da za to trenutno nema sredstava.

"Potrebno je više ulaganja kako bismo zaposlili kvalitetan kadar i kako ne bi bilo upražnjenih mesta na Učiteljskom fakultetu, jer niko u tome ne vidi perspektivu", kazao je Verbić.

On je naveo da je trenutno prosečna plata u prosveti oko 42.000 dinara, a da će biti smanjena na oko 39.000.

"To je ono što znam, ali ne znam tačan trenutak kada će to biti uradjeno", rekao je ministar.

Predstavnici sindikata uputili su ministru prosvete poziv da se pojavi na protestu na Trgu Nikole Pašića, a Verbić je odgovorio da će o tome razmisliti.

Verbić je istakao da je na sastanku u utorak ipak postignut dogovor o nekim bitnim stvarima, kao što su razgovori o novom kolektivnom ugovoru, ali i o izmenama nekih prosvetnih zakona.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Plate u prosveti moraju da budu smanjene"

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2014

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ocenio je u utorak da najavljeni štrajk prosvetnih radnika nije rešenje i da je bespredmetan, jer plate u prosveti moraju da budu smanjene. ..Nema novca za ovaj nivo zarada: Srđan Verbić.. .."Smanjenje je neminovno, jer neće biti novca da se isplaćuju zarade...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.