Odbiti ministra, nastaviti štrajk

Izvor: Akter, 19.Apr.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbiti ministra, nastaviti štrajk

Na pregovorima u petak, između sindikata SRPS i USPRS sa jedne strane, i Ministarstva prosvete sa druge, došlo je do dogovora kojim petnaest gimnazija Foruma beogradskih gimnazija (FBG), koje su u štrajku već pet meseci, nikako ne mogu biti zadovoljne, naprotiv, saopštio je danas FBG, i pozvao na nastavak štrajka

I pored toga što će sindikati potpisati PKU i što su učestvovali u komisiji za izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, treće pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ostaje bolna i nerešivo - a to je materijalna pomoć zaposlenima u prosveti, koji su na rubu egzistencije.

Pošto su dogovoreni svi elementi sporazuma izuzev materijalne pomoći, a budući da sindikalni pregovarači moraju za to tražiti odluke svojih glavnih odbora, dogovoreno je da se ministar prosvete u sledeću sredu direktno obrati glavnim odborima dva sindikata u štrajku.

Od ministra u sredu ne očekujemo ništa drugo nego da ponudi ponižavajućih 7.500 dinara kao "prvu pomoć", a da ništa više ne obeća. Uostalom, takvu ponudu su sva četiri sindikata dobila i odbila još u decembru.

Sa druge strane, ministar očekuje da će glavni odbori SRPS i USPRS (ukupno oko 50 članova) prihvatiti njegova obrazloženja, što bi bilo jako opasno po sindikate u štrajku.

Jer, ministar je više puta optuživao vođe dva sindikata da manipulišu svojim članstvom, i "da su njihovi potezi sramni", u čemu su mu pomagali i predstavnici druga dva sindikata, koji su odavno izašli iz štrajka, ne pitajući svoje članstvo za takvu odluku.

Pri tome, ministar "igra na kartu" smanjenog broja škola u štrajku, pa se nada da će to uticati na odluke glavnih odbora dva sindikata.

Iz gornjih razloga, nema nikakvog razloga da glavni odbori prihvate prazna obećanja, koja će ministar pokušati da im servira.

Naprotiv, ministru treba pokazati da su čelnici dva sindikata ovaj štrajk vodili sa punom odgovornošću, a to se može jedino odbijanjem ponude ministra i nastavkom štrajka, navedeno je u saopštenjui FBG koje je potpisao predsednik Miodrag Sokić.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Verbić daje prazna obećanja, prosvetari nastavljaju štrajk

Izvor: 011vodič.com, 20.Apr.2015, 10:01

Prosvetni sindikati nisu zadovoljni dogovorom koji je postignut na pregovorima sa Ministarstvo prosvete i pozivaju na nastavak štrajka.. Sindikati i ministarstvo nisu uspeli da se dogovore oko pitanja materijalne pomoći zaposlenima u prosveti koji su na rubu egzistencije.. Ministarstvo će se u...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.