Nezakonit štrajk zatvara školu?

Izvor: RTS, 16.Jul.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonit štrajk zatvara školu?

Bez zapošljavanja preko veze u školama i direktor po volji kolektiva - to bi trebalo da omoguće izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nadaju se u Ministarstvu prosvete. Javna rasprava je u toku, a predstavnici sindikata se žale da se u zakon dodaju i odredbe koje nisu dogovorene na Radnoj grupi.
Ko će da upravlja školom, ubuduće će se više pitati nastavnici. Do sada, školski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbor, u kome su sedela po tri nastavnika, predstavnika lokalne samouprave i roditelja odlučivao je ko će biti direktor. Po novom zakonu moraće da ga podrži i većina nastavnika.

Direktorka Medicinske škole u Kraljevu Biljana Bojanić kaže da je najbitinije da ima prvenstveno podršku kolektiva, zato što će sa tim ljudima i svakodnevno raditi.
"Ukoliko za vas nije glasalo veće, a izglasao je školski odbor naiđete na otpor kod svojih kolega", kaže Bojanićeva.
Saglasnosti nema oko načina popunjavanja upražnjenih radnih mesta. Sindikati su tražili da direktori najpre zaposle one koji su izgubili deo časova i postali tehnološki višak. To je i bilo dogovoreno ali je u međuvremenu promenjeno.
Direktori mogu da biraju između liste tehnoloških viškova i onih koji u njihovoj školi nemaju pun fond časova.
"Što se tiče sindikata, tu nema ničeg spornog, mi tražimo tačan tekst koji je dogovoren na radnoj grupi bez dodatka koji se na neki volšeban način pojavio u međuvremenu i dozvolio uvođenje korupcije na velika vrata", kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Iz Ministarstva odgovaraju – nema prijema novih ljudi. Najpre će nastavnici koji rade u više škola imati mogućnost da rade samo u jednoj, a potom će se upražnjena mesta popunjavati s liste tehnoloških viškova.
Na sajtu Ministarstva će, kažu, biti dostupni podaci i o nastavnicima koji su izgubili časove i o slobodnim mestima u svim školama.
Pomoćnica ministara prosvete za srednje obrazovanje Snežana Marković kaže da će javnost moći da kontroliše te podatke.
"Dakle, znaćemo koji profil stručnjaka imamo na toj listi raspoloživoj za angažman, tako da mi mislimo da je to način da sprečimo korupciju", kaže Markovićeva.
Sindikati imaju primedbu i na odredbu po kojoj škola može da se zatvori ukoliko nastavnici štrajkuju suprotno odredbama Zakona o štrajku, odnosno obustave rad.
"Unija kaže da su se ovde pomešale babe i žabe zato što mi u zakonu koji je krovni zakon za obrazovanje ponovo ubacujemo nešto što se zove element Zakona o štrajku. Smatramo da je ovo apsolutno posledica našeg petomesečnog štrajka i da je upravo vid pritiska na one koji se budu drznuli da ponovo štrajkuju", kaže Jasna Janković.
Snežana Marković kaže da Ministarstvo očekuje da čuje drugačija mišljenja, predloge kako bi se rešio taj problem.
Javna rasprava biće završena 10. jula, a zatim će radna grupa još jednom razmotriti nacrt zakona, posle čega on ide pred Vladu.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.