NEZADOVOLJNI, ali neće u štrajk: Sindikati pucaju ĆORCIMA

Izvor: Blic, 17.Dec.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZADOVOLJNI, ali neće u štrajk: Sindikati pucaju ĆORCIMA

Najavljenim smanjenjem plata, kroz obračun minulog rada, nezadovoljni su u policiji, javnoj upravi, prosveti i pravosuđu, ali malo ko je spreman i na štrajk.

Sindikati u ovim oblastima najavili su zajednički protest na dan kada Narodna skupština RS bude razmatrala budžet za narednu godinu, a samo je Sindikat pravosuđa planirao i štrajk upozorenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Protesti su planirani za 22. decembar, a dan ranije u svim pravosudnim institucijama biće organizovan jednočasovni štrajk upozorenja, potvrđuje predsednik Sindikata pravosuđa, Siniša Petrović.

– U RS devet godina nije menjana cena rada. Umesto da plate idu gore, suočavamo se sa njihovim smanjenjem, na što ne možemo da pristanemo – ističe Petrović, ne iznoseći detalje o organizaciji najavljenog protesta.

Radnici se ne slažu sa smanjenjem plata

Cilj protesta je, kaže, da se Vlada RS, narodni poslanici i šira javnost upoznaju sa tim da se radnici ne slažu sa smanjenjem plate. Slično razmišljaju i u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture.

Predsednik, Dragan Gnjatić, kaže da će na protestu biti izabrani predstavnici sindikata iz svih krajeva RS, a da o brojevima nisu razgovarali. Ne očekuje se, ipak, da svi radnici koji primaju plate sa budžeta izađu na ulice ovom prilikom.

- Organizovaćemo dostojanstven protest, jer je ovo definitivno smanjenje plata i protesti su protiv tog smanjenja. U prosveti je to samo vrh ledenog brega nezadovoljstva. Naravno, nastavićemo i da pregovaramo – kaže Gnjatić.

Svi sindikati su, dodaje, zajedno procenili da su, u ovom trenutku, protesti sasvim dovoljni da se iskaže nezadovoljstvo.

- Neko će, valjda, shvatiti da je ovaj narod nezadovoljan – kaže on.

U sindikatima, uglavnom, nisu spremni da otkriju kako će dalje postupiti, ako protesti ne urode plodom, ali kažu da su „sve opcije otvorene“.

Predsednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Anica Jondić, ističe da je mera za kojom će ovaj sindikat tada posegnuti incijativa Ustavnom sudu RS za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova zakona o platama, na dan kada Vlada odluči da „jednostrano raspakuje taj zakon“.

Na pitanje da li očekuje pritiske na ljude da se ne pojave na protestima, ona odgovara da za to nema razloga i da bi to bilo neprimereno.

Plata manja za 56 KM

- Smanjenjem minulog rada plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom u pravosuđu bile bi manje za 0,2 do čak osam odsto. To znači da bi plata od oko 700 KM bila manja i za 56 KM – ilustruje Siniša Petrović.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.