Janković: Danas gubimo časove, sutra možda izgubimo sistem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Danas gubimo časove, sutra možda izgubimo sistem

Prosvetni radnici žele da neko iz Vlade Srbije pogleda budžet za 2015. godinu i da se vidi gde mogu da se naprave uštede u javnom sektoru, jer štrajk je veliki stres kako za đake, tako i za profesore. Ali to što deca danas gube je malo u odnosu na ono što mogu da izgube sutra, izjavila je danas Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Jankovićeva je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radio-televizije Vojvodine, rekla da roditelji i đaci mogu da izgube najbolje ljude koji neće više raditi u prosveti, pažnju koju imaju sada, ali najvažnije, mogu da izgube čitav sistem, koji je takav kakav je, ali funkcioniše isključivo zahvaljujući ljudskim resursima u obrazovanju i požrtvovanju pojedinaca.

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je danas oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, tokom kojeg su čelnici četiri reprezentativna sindikata ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zahteve.

"Mi se mnogo bavimo školskim sistemom, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je objavila sedam knjiga na tu temu, a nama je potreban stabilan obrazovni sistem. Bez toga da znamo gde smo u odnosu na ostale ne možemo nikada krenuti napred", objasnila je ona.

Ministar Verbić je rekao da je potpuna obustava nastave u pojedinim školama neodgovoran potez sindikata, kao i da direktori imaju odgovornost za ono što se dešava u školi. On je naveo da se nada da će direktori obaviti razgovore sa svojim zaposlenima i potruditi da srede situaciju u svojim kolektivima.

Na pitanje da li je 25 evra, koliko je smanjena plata prosvetnog radnika, vredna eventualnog gubitka posla, Jankovićeva je rekla da je to prilično pojednostavljena situacija, te da činjenica da se 1160 škola, od 1760, nalazi u protestu, pokazuje da se radi o masovnom štrajku, kakav nije viđen od 1997. godine.

"Mi govorimo o tome da smo ponižavani, kada su u pitanju plate, godinama unazad. Sredinom 2008. kada su trebale da budu zamrznute plate, prosvetarima je obećano da će zamrzavanje trajati od šest meseci do godinu dana i da treba da se strpimo. Mi nismo imali pojma da su drugima u javnom sektoru plate enormno povećavane", istakla je ona.

Jankovićeva je dodala da prosvetari nisu dobili povećanje plata od 2008. godine, a da im se sada ta nepovećana plata smanjuje za 10 odsto, te da je ovo "so na otvorenu ranu", koja se zove materijalni položaj zaposlenih.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.