Četiri poslaničke grupe traže sednicu o štrajku prosvetara

Izvor: RTS, 23.Mar.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri poslaničke grupe traže sednicu o štrajku prosvetara

Četiri poslaničke grupe u Skupštini Srbije predale su predsednici parlamenta Maji Gojković zahtev da sazove sednicu sa aktuelnom temom o štrajku u prosveti, na koju će pozvati ministre u vladi i predstavnike sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti.
Kako je u pisanoj izjavi navela poslanica DS-a Aleksandra Jerkov, zahtev su podnele >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslaničke grupe Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka - PDP i Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije, prenosi Tanjug.

Jerkov navodi da je inicijativa da se takva sednica zatraži poslata svim poslaničkim grupama i da je nejasno zbog čega ostale poslaničke grupe ne žele da se u skupštini razgovara o tako važnom problemu koji traje od novembra prošle godine.
"Posebno nakon zabrinjavajućih izjava ministra o mogućim otkazima za nastavnike kojima su plate i pre umanjenja bile ispod republičkog proseka", kaže Aleksandra Jerkov.
Ocenjuje da je dužnost svakog narodnog poslanika da pred prosvetarima pita ministra kako je moguće da su zaposleni u Železari važniji od zaposlenih u školama i da se njima čak i za deset odsto povećaju plate, a da se MMF ne buni.
"Kako je moguće da plata vozača u nekom javnom preduzeću bude veća od plate nastavnika u srednjoj školi", pita Aleksandra Jerkov i dodaje da je obaveza poslanika da kažu ministru da je tužna zemlja u kojoj ima 10.000 učitelja viška.
Ocenila je da je jedini višak u prosveti nesposobni ministar koji je propustio da reaguje svaki put kada je morao da reaguje da bi radio svoj posao i izborio se za dostojanstven život ljudi koje treba da zastupa.
Prema Poslovniku o radu parlamenta, predsednik skupštine, na predlog poslaničke grupe, najmanje jedanput u toku meseca određuje dan kada će pojedini ministri u vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa nekom aktuelnom temom.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.