Štrajk
Štrajk

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada. Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku, štrajk se može organizovati u preduzeću ili drugom pravnom licu, odnosno deo kada fizičko lice obavlja skraćeno svoju delatnost, ili u grani delatnosti i kao generalni štrajk.

Štrajk se može organizovati i kao štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja može trajati jedan sat najduže. Štrajk jeste zajednička obustava rada više zaposlenih u isto vreme za isti cilj. Štrajk je rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između zaposlenih i poslodavaca.

Štrajk kao obustava rada je kolektivna obustava svih radnih aktivnosti dok se ne ispune određeni zahtevi stranke u radnom sporu koja je organizovala vreme štrajka. Štrajkovi mogu imati razne ciljeve i organizuje se od strane sindikata u struci, firmi i fabrikama, i kao opšti veliki štrajk. U politički napetim situcijama mogu se razviti opšti veći štrajkovi i paralizovati rad u celoj državi. Štrajk glađu je jedan oblik otpora, i to najčešće zatvorenika protiv vlasti u zatvoru. Štrajk se mora dobro organizovati jer postoji rizik da isti ne uspe pa da poslodavac krene sa smanjenjem plate i otpuštanjem organizatora.
Za uspešno organizovanje štrajka potrebno je nekoliko preduslova: da postoji jaka sindikalna organizacija, da organizacija ima određene zalihe novca od članarine, da postoje velike narudžbine prema firmi i rokovi koje poslodavac mora da ispoštuje prema kupcu, da postoji odluka većine radnika i sloga da se krene u štrajk. Štrajkački odbor je dužan da poslodavcu najavi štrajk dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk, i to najkasnije pet dana pre dana određenog za početak štrajka, odnosno 24 časa pre početka upozorenja o štrajku, štrajk prema zakonu treba da traje sat vremena.

Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost lica i imovine i zdravlje ljudi, onemogućava nanošenje neposredne materijalne štete i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka. Takođe ne smeju da sprečavaju poslodavca da koristi i raspolaže sredstvima kojima obavlja svoju delatnost, i ne smeju da sprečavaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade. Odlukom o stupanju u štrajk utvrđuju se zahtevi zaposlenih, vreme početka štrajka, mesto okupljanja učesnika u štrajku ako se štrajk ispoljava okupljanjem zaposlenih i štrajkački odbor koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi štrajk. Zakon o štrajku je donet na osnovu ustava SRJ kojim je bilo utvrđeno da zaposleni imaju pravo na štrajk radi zaštite svojih ekonomskih i profesionalnih interesa, u skladu sa zakonom da pravo na štrajk može da se ograniči zakonom kad to zahteva priroda delatnosti.

Predviđeno je da zaposleni i državni službenici koji su u radnom odnosu i čiji je poslodavac mogu da organizuju štrajk upozorenja pod uslovima i na način utvrđenom zakonom. Iz navedenog zaključak je da državni službenici imaju pravo na štrajk koji mora biti organizovan u skladu sa zakonom o štrajku. Lok aut je situacija suprotna od štrajka, kada vlasnik nema dovoljno posla on zatvara firmu ili fabriku na određeno vreme, radnici ne dolaze na posao i ne primaju platu.
Svako ima pravo na štrajk dok god je on u okvirima zakona i ustava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Kontrolori letova najavili štrajk

PARIZ - Kontrolori leta u Francuskoj stupiće u četvrtak, 25. aprila, u jednodnevni štrajk zbog čega će biti otkazana...

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2024, 21:21

Detaljnije >>

Otkazivanja letova širom Francuske: Sutra štrajk kontrole vazdušnog saobraćaja

Štrajk kontrolora leta planiran za sutra trebalo bi da dovede do otkazivanja letova širom Francuske.

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Skup podrške bivšem tužiocu: Poziv na odbranu sa slobode Katnića koji štrajkuje glađu

Skup podrške bivšem tužiocu: Poziv na odbranu sa slobode Katnića koji štrajkuje glađu

Podgorica — Grupa građana organizovala je u ponedeljak ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) skup podrške uhapšenom bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, tražeći da on bude pušten da se brani sa slobode. Sa skupa je poručeno da je Katniću, koji je uhapšen prošle sedmice pod sumnjom za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja i koji od sprovođenja u istražni zatvor štrajkuje glađu, u pritvoru ugrožen život. Okupljeni...

Izvor: VOA, 22.Apr.2024, 15:46

Detaljnije >>

Fatah poziva na štrajk širom Zapadne obale i eskalaciju nasilja protiv Izraela

Fatah poziva na štrajk širom Zapadne obale i eskalaciju nasilja protiv Izraela

Palestinski pokret Fatah pozvao je danas palestinsko stanovništvo na Zapadnoj obali da stupi u generalni štrajk i da "eskalira nasilne akcije protiv Izraela", zbog nedavnih operacija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Tulkarmu u toj palestinskoj enklavi, kao i u Pojasu Gaze, preneli su izraelski mediji.. Istovremeno, palestinski pokret Hamas je u znak odgovora na masakr u kampu Nur-al-Šamsu u Tulkarmu, na svom zvaničnom Telegram nalogu ponovio pozive na mobilizaciju palestinskog...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2024, 14:32

Detaljnije >>

Nekadašnji ruski tajkun i vođa separatista u Karabahu počeo štrajk glađu u azerbejdžanskom zatvoru

Nekadašnji ruski tajkun i vođa separatista u Karabahu počeo štrajk glađu u azerbejdžanskom zatvoru

Nekadašnji ruski tajkun Ruben Vardanjan, zatvoren u Azerbejdžanu zbog optužbi iz vremena kada je bio vodeća...

Izvor: Danas, 19.Apr.2024, 17:41

Detaljnije >>

Iz Ministarstva najavili sudski epilog zbog štrajka u školama

SARAJEVO – Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo saopštili su da danas nisu zaprimili Odluku o štrajku upozorenja...

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2024, 19:07

Detaljnije >>

Nakon šest dana bez hrane Andrej Obradović završava štrajk glađu, ali ne odustaje od borbe

Andrej Obradović je prekinuo štrajk glađu završivši razgovor sa tužiteljkom u Prvom osnovnom tužilaštvu. U svoj organizam nije unosio hranu punih...

Izvor: Danas, 17.Apr.2024

Detaljnije >>